TÄVLINGSREGLER

Hur fungerar tävlingen?
Spänningssökarna arrangeras av Kraftringen, ett kommunägt energibolag i södra Sverige. Tävlingen utgår från frågeställningen Hur ser framtidens energilösningar ut? och eleverna ska komma på nya sätt att använda förnybara energikällor och nya sätt att leva så energieffektivt som möjligt. Temat för 2019 års tävling är Den uppkopplade staden – hur kan vi styra våra städer så energieffektivt som möjligt? Tävlingen riktar sig till alla elever i årskurs 9 i Lund, Eslöv, Hörby och Lomma. Spänningssökarna genomförs i 6 steg. 

Steg 1: Anmälan
Lärarna anmäler sina klasser till årets tävling senast den 31 maj. I anmälningsformuläret uppger läraren vilka datum som klassen önskar komma till workshopen på Vattenhallen Science Center i Lund. Det är först till kvarn som gäller. Efter anmälningsperioden kontaktar Kraftringen lärarna och informerar vilka datum som de är välkomna till Vattenhallen. Vi skickar även ut länkar till vårt digitala utbildningsmaterial som vi tagit fram för att hjälpa eleverna att lära sig mer om hållbar energi. Materialet kan även användas för att inspirera eleverna till att börja spåna på idéer inför sitt besök på Vattenhallen.  

Steg 2: Workshop
Klasserna kommer till Vattenhallen i Lund för att tillbringa en halvdag, förmiddag eller eftermiddag, under september månad. Inför besöket på Vattenhallen behöver klassen delas in i grupper av 4-5 personer och gärna ha börjat spåna på idéer. Temat för 2019 års tävling är Den uppkopplade staden – hur kan vi styra våra städer så energieffektivt som möjligt? På Vattenhallen kommer eleverna att få mer kunskap om förnybara energikällor, delta i en femkamp med energitema och komma på smarta energilösningar. Det är i grupperna som eleverna ska komma på, skriva ner och rita sina idéer. Därefter presenterar de sina smarta idéer för klasskamraterna. Dagen på Vattenhallen avslutas med att eleverna röstar fram klassens bästa bidrag. 

Steg 3: Omröstning

Alla klassers bidrag läggs upp här på www.spänningssökarna.se. Under kvällen tisdagen den 8 oktober kan vem som helst gå in och rösta på sitt favoritbidrag, så här gäller det för klassen att vara aktiv och lyckas sälja in sin idé. De 15 bidrag med flest röster går vidare i tävlingen. 

Röstning på lika villkor
Det är tillåtet att rösta hur många gånger som helst manuellt. Det finns dock en 15 minuters-spärr per IP-adress, som innebär att man endast kan rösta en gång var 15:e minut från en och samma IP-adress. För oss är det viktigt att alla får möjlighet att delta på samma villkor.

Eventuella försök till fusk kan leda till diskvalificering. 

Steg 4:  Kraftrådet

Kraftrådet består av studenter från Lunds Tekniska Högskola och Lunds universitet som utvärderar de 15 bidrag som röstats fram efter framtagna bedömningskriterier. Av dem väljer de ut 7 bidrag som går vidare till final. Ett av dessa bidrag kan vara ett wildcard som åkt ut tidigare i tävlingen, som får gå direkt till final. Kraftrådet sammanträder den 10 oktober.


Steg 5: Förbereda presentation 

Nu har finalisterna några veckor på sig att finjustera sina bidrag och öva på sina presentationer. Klassen kommer också få en lektion i presentationsteknik av två presentationscoacher, allt för att känna sig förberedda inför den stora finalen.

Steg 6: Final

Den 24:e november är det dags för finalen av Spänningssökarna på Sparbanken Skåne Arena i Lund där våra finalister träffas för att kämpa om förstapriset — en klassresa till Berlin. 

 

Vinsterna
Den segrande klassen vinner en tredagarsresa till Berlin som inkluderar både resa tur och retur och två övernattningar på hotell för max 30 elever samt minst två lärare. Övriga kostnader såsom kost, fickpengar, resor med kollektivtrafik och eventuell vinstskatt betalas av den vinnande klassen. Resan äger rum våren 2019. Den vinnande klassen/gruppen deltar vid Kraftringens årsstämma i april för att presentera sin idé samt berätta vad det tyckte om tävlingen och resan till Berlin. 

Övriga finalister får prischeckar som ska användas till en pedagogisk upplevelse. Andrapristagarna vinner 30 000 kronor, tredjepristagarna vinner 20 000 kronor och resterande fyra finalistklasser vinner 10 000 kronor.  

Alla vinnande klasser redovisar sin resa/upplevelse i ord och bild så att det kan lägga ut på spänningssökarna.se, senast två veckor efter resan/upplevelsen är genomförd. 

 

Genom att delta i tävlingen medger deltagarna Kraftringen fullständig och exklusiv förfogande- och äganderätt till tävlingsbidragen utan geografiska begränsningar eller begränsningar i medium eller i tid. Kraftringen äger härigenom en obegränsad ensamrätt att använda tävlingsbidragen i kommersiellt eller annat syfte för sin verksamhet. Om någon person ej vill eller får synas, till exempel på bild eller med namn, måste detta meddelas arrangörerna av tävlingen i god tid samt att representant för denna person/klass ser till att personen i fråga inte deltar i någon oönskad aktivitet.