Thermal battery
Tävlingsår:
Thermal battery
Målgrupp
Vi tänker att denna uppfinningen ska kunna finnas på tak av t.ex. sjukhus, hushåll och på fabriker. Den kommer att fungera bättre i länder närmare ekvatorn där det är varmare och mer sol. Men vi tror ändå att den kan fungera tillräckligt bra för att vara lönsam i Sverige.
Hur fungerar den?
Ett medium cirkulerar runt i rören och värms upp av solljus som koncentreras av speglarna. Vätskan cirkulerar tillbaka den stora behållaren. Behållaren är välisolerad för att vätskan inte ska svalna. För att utvinna elektricitet från värmen, har vi tänkt att vätskan ska värma upp vatten som då förångas och går genom en ångturbin. Ångturbinen har en generator kopplad till sig som gör elektricitet av rörelseenergin. När vätskan i rören närmar sig sin kokpunkt så måste den kylas ned så att den inte övergår i gasform för då kommer trycket att öka. Men det är väldigt enkelt fixat, för att den börjar då istället producera el som den skulle göra om det var strömavbrott.
Vätskan i rören skulle kunna vara t.ex. en glykol/vatten-blandning, det är det som man använder i solfångare idag. Vi ser också fördelar med att istället använda oktanol då det är flytande mellan -13 och 195 °C.
Vad blir bättre med uppfinningen?
Med denna uppfinning finns det ett fossilfritt alternativ till att producera och lagra energi. Om man t.ex. tittar på sjukhus som idag använder dieselaggregat om det blir strömavbrott. Det är ju såklart pålitligt men det är ju väldigt dåligt för miljön när man väl behöver använda det. Detta är en uppfinning som skulle kunna ersätta dieselaggregaten och även producera lite el när vätskan uppnått maxtemperatur.
På vilket sätt är uppfinningen unik?
Idag är det enda effektiva sättet att spara energi batterier och de är dåliga för miljön p.g.a. tungmetallerna som behövs till dem. Det går ju klart att spara ett bränsle som t.ex. diesel men det är ju inte fossilfritt. Denna uppfinningen är därför ett mycket miljövänligare alternativ till batterier.