Vattenbatteriet
Tävlingsår:
Vattenbatteriet
Vår idé "vattenbatteriet" ska användas av ett hushåll vid ett strömavbrott. Idén är att det är två mindre bassänger, en vid marken och en uppe i ett torn. När hushållet har ström pumpas vattnet upp från den lägre bassängen till den övre. Här förvaras vattnets lägesenergi tills det är ett strömavbrott då vattnet släpps ner till den nedre bassängen genom ett rör till en turbin. Då får vi ström till att laga mat mm.
Vattnet tar till sist slut i den övre bassängen och då är batteriet urladdat. Därför har vi en pump som kan drivas av muskelkraft eller en elmotor (används när man har ström) för att pumpa upp vattnet och ladda batteriet.
I jämförelse med ett litiumbatteri som kräver metaller som litium vilket är väldigt dåligt för miljön att extrahera. Behöver detta "vattenbatteri" främst vatten, plast, trä och lite metall. Vilket gör produkten mer miljövänlig i jämförelse med litiumbatteri. Vattenbatteriets kapacitet kommer inte heller minska över tid som ett litiumbatteri vilket gör att man inte kommer behöva byta ut hela tornet efter ca 10 år.
Vi riktar denna idé för privatpersoner och hyresrätter genom att "vattenbatteriet/er" ska ge ström vid ett strömavbrott. "Vattenbatteriet/er" kan också när det inte är ett strömavbrott sälja och köpa ström till elnätet vilket ägaren kan tjäna passivt pengar på genom att äga vattenbatteriet.
Denna idé om att pumpa vatten och använda dess lägesenergi på en större skala finns redan men anledningen varför detta vattenbatteri är innovativt är för denna teknologin finns redan på en industriell skala men detta är ett sätt att få teknologin på en mindre skala vilket vi kan utnyttja.