Minikärnkraftverk
Tävlingsår: 2022
Hållbarhet
Kärnkraftverk behöver förverkligas idag för att så snabbt som möjligt byta ut fossila bränslen. Den globala uppvärmningen är ett problem som måste lösas nu, men vanliga fossilfria elkällor räcker inte. Det radioaktiva avfallet är ett långtidsproblem, men för tillfället verkar det som att det kommer lösa sig ganska snabbt. Uranium har en halveringstid på 700 miljoner år. Tänk hur långt utvecklingen har gått om bara 500 år.
Idag kommer ca. 30 procent av sveriges el från kärnkraft. Och det är från bara Ringhals och Forsmark. Kärnkraftverk är mycket mer betydelsefulla än vi tror. Vi behöver fokusera på det som spelar mest roll i sådana här tider.
Många oroar sig över läckage av de radioaktiva avfallen, men det är inget farligt i Sverige. Säkerhetsregler om detta i Sverige är extremt mycket striktare än i andra länder där det faktiskt är ett problem. Dessutom forskas det om maskiner som kan använda avfallet för värme och därmed el. Dessa tros vara klara om 50 - 100 år.
Utsorteringen av tritium kommer att hjälpa forskningen av fusion extremt mycket eftersom att det finns så lite av det, och de få kärnkraftverk där det produceras, ska stängas ner.
Funktionalitet, hur fungerar dem?
Minikärnkraftverken ska så klart vara mycket mindre än vanliga. Detta gör att de kan byggas mycket snabbare, och få ordning på
elpriserna. De ska inte alls se ut i närheten av vanliga kärnkraftverk. De ska bara vara små byggnader som inte behöver vara större än ett vanligt hus.
De kommer att använda ungefär samma bränsle som de stora men inte i närheten lika mycket. De kommer inte att nå lika höga temperaturer, vilket gör att de kan kopplas till fjärrvärmenätet istället för att dumpa all den värmen i havet.
Våra minikärnkraftverk kommer så klart producera el också: ca. 15-50 megawatt. Som jämförelse producerar ett vindkraftverk ca. 2,5 megawatt och räcker till ca. 250 eluppvärmda villor.
Det radioaktiva vattnet kommer att förvaras, tömmas och transporteras till anläggningar där tritiumet sorteras ut. Sen ska det skickas till alla fusionsreaktorer där det behövs för ett betydligt mycket lägre pris än 300 000 kronor per gram som det kostar idag.
Fusion - så funkar det
- Fusion använder två isotoper av väte för att smälta samman till helium och få ut värme. En av dem är dyra tritium. Den andra är deuterium som finns i stora mängder i vanligt havsvatten.
- Fusion har bara helium som avfallsämne och kallas därför för oändlig ren energi, så länge det finns bränsle.
- Utvecklingen av fusion går ganska långsamt pga. att det kostar väldigt mycket. Ett sätt att göra det billigare är att minska priset på tritium genom att göra mer av det.
Säkerhet
Många tror att kärnkraftverk är som att ha en gigantiskt bomb mitt bland allmänheten, men det är inte alls så. Kärnkraftverk är mycket säkrare än vad man tror och det har bara hänt tre stora härdsmältor i historien. Alla tre med tydliga orsaker.
Ett vanligt kärnkraftverk producerar ca. 1000 - 3500 megawatt med två till sex reaktorer. Våra små reaktorer ska producera mellan 10 - 50 megawatt beroende på effektivitet, storlek och hur mycket som går ut som fjärrvärme.
Om det nu på något sätt skulle bli en olycka, kommer det finnas mycket mindre bränsle. Då blir det helt enkelt mycket mindre av allt det dåliga och det kommer gå snabbare att städa upp. Detta är bara OM det skulle hända.
Var ska de byggas för att maximera säkerheten?
Dessa kärnkraftverk är redan så pass säkra att det är omöjligt att få en härdsmälta om man inte försöker. Platsen som de ska byggas på spelar roll i priset. Idéen med fjärrvärme gör att det så klart är billigare att bygga dem nära fjärrvärmeverk eller fjärrvärmeledningar. Detta gör att de kan byggas i industriområden, där väldigt få bor, och i utkanten av städer där fjärrvärmen kommer in eller ut. Det enda som styr var anläggningarna som sorterar ut tritium ligger är transportkostnader.
Målgrupp
- Vi riktar oss in på södra sverige där elpriserna är som högst. Folk kommer få mycket billigare el.
- Minikärnkraftverken kommer att kräva ett väldigt stort startkapital, därför kommer vi att rikta oss till Vattenfall och Sydkraft Nuclear Power AB som är positivt inställda till att utöka kärnkraften.
- Nu när det kanske blir högerregering som är för kärnkraftverk, kan det vara så att staten finansierar detta.
- Staten får mindre klagomål och behöver inte betala ut lika många bidrag till folk som inte har råd med elpriser.
- Det blir mindre press på regeringen att de måste klara FNs klimatmål och från de höga elpriserna.