Smartlyktor
Tävlingsår: 2022
Lampan är en av mänskligheten viktigaste uppfinningar. Den gör oss mindre beroende av solens ljus. Lampan hjälper oss att lysa upp våra hem på vintern, lyser upp vägen framför än när man cyklar eller åker bil och även när man går. Överallt i städer finns det gatulampor. I bara Lunds kommun finns det över 22 000 gatulampor. Det är klart att alla de lamporna inte nödvändiga att ha igång alltid. Otroliga mängder el slösas på lampor som står och lyser upp för ingenting. Och effekten det har på naturlivet är stor. Därför vill vi skapa en lösning till detta.
Funktionalitet
Vår tanke är att försöka sätta upp rörelsesensorer på alla gatlyktor. Målet med detta är att endast när det är någon som är ute på gatan kommer lamporna vara tända. Dock så har vi inte tänkt att lamporna ska vara helt av när det inte är någon där utan att de då ska vara dimmade till 20 %. Vår tanke är att de ska vara på då också, men med väldigt låg effekt. Tanken med detta är att man ska fortfarande se vart vägen går framför en. På toppen av vår lampa ska det sitta en solcell. Denna ska kunna rotera runt fästet som den sitter på för att alltid vara i det bästa solläge. Elen som utvinns från solcellen ska skickas tillbaka till elnätet.
Rörelsesensorerna kommer att känna av när det går en person under. Vår plan är att dessa kommer utvecklas framåt så att de bara känner av när det går förbi någon och alltså inte om det bara är en gren som svajar. När rörelsesensorn aktiveras skickar den en signal till lampan som dimrar från 20 % till 100 %. Det skickas även en signal till två lampor framför via bluetooth som också dimras upp. Varje gång en lampa får en signal sätts en timer igång på 30 sekunder. Denna timer startas sen om när det kommer en ny signal ex när man har rört sig till nästa lampa. För att se ett exempel på detta, kolla videon.
Hållbarhet
Vi tror att vår idé kommer att bidra till samhället och hjälpa oss närmare de globala målen för 2030. Vår idé kommer inte bara att hjälpa att dra ner energiförbrukning den kommer också att hjälpa naturen. Att det alltid är ljust stör naturen. Fåglar har svårt att hitta rätt och åker mer sällan till varmare länder på vintern för att de inte kan navigera. Insekter dras till ljuset för att de söker värme. Ofta sätter de sig på lampan och dör på grund av värmen. Vår plan kommer att göra så att naturlivet inte störs lika mycket.
Vår idé har också stora värden för människans hälsa. Studier har visat att många för sömnproblem på grund av ljusföroreningar.
Vi tror också att lösningen till att vi ska vara mer hållbara till år 2032 inte har att göra med att vi ska skapa mer hållbara energi utan effektivisera vår energiförbrukning. Vår idé är ett stort steg i den riktningen.
Målgrupp
Vår idé riktar sig till kommuner som tar hand om alla gatlyktor men det kommer påverka alla i samhället eftersom vi kommer ha mer energi till annat. Denna planen passar såklart bra till Lund eftersom att lamporna måste bytas ut men den funkar också bra till andra ställen i världen där det finns gatlyktor.
Nytänkande och kreativitet
Vår idé är nytänkande då vi har valt att koppla ihop alla lampor med ett bluetooth system för att spara energi men inte kompromissa på individens trygghet och bekvämlighet. Våra roterande solceller på lampan är också någonting som ingen förut har tänkt på att göra med en gatulampor.