BioCircle
Tävlingsår:
Funktionalitet
BioCircle utgår från fermentering av biomassa på en lokal nivå/skala. Idén bygger på att byar och mindre områden har sitt eget biokraftverk som de kan använda för att lokalt producera värme. Där kan de använda sina egna biorester för att driva biokraftverket. Det kan vara rester från jordbruk eller matavfall från skolor i området. När vi har överskott av el så använder vi elen för att producera vätgas så att det kan användas vid tider av underskott. Fermentering av biomassa i en miljö med syrebrist producerar metangas och etanol, precis som alkoholproduktionen. Även metan och etanolen som produceras och säljs till restauranger eller lägenhetskomplex i området. Om etanolen renas kan den användas som bränsle i bilar, stadsbussar eller varutransporter.
Årets tema
I och med att vi tänker oss kraftverk i mindre städer eller byar så är det bokstavligt “från trakten”. Det är lokalt och kräver samarbete från hela området. Det innebär att byarna kan driva sig själva och behöver inte bero på större kraftverk som kommer behöva transportera värme långa avstånd. Det kommer minska förlusterna och antagligen priset. Detta gör också att det är lägre sannolikhet för fluktuerande elpriser eftersom det är en ständig produktion av el och värme. Om det är en by med underskott av biomassa kan nästa by med överskott tillföra med extra. Man kan sätta kraftverken på rotation så om en inte fungerar eller behöver service påverkar inte det elpriset eller tillgången på el särskilt mycket.
Hållbarhet
Det är en förnybar process som har minimala koldioxidutsläpp. Det är en sluten krets för att det blir mindre matsvinn. I och med de resterna så producerar du din egen el. Därför kallar vi vår idé för BioCircle. I och med att vi använder överskottsvärme för att återproducera väte så blir restprodukten av förbränning bara vatten. Andra ställen där vi kan hitta sådan väteförbränning är till exempel i vätedrivna bilar.
Nytänkande och kreativitet
Det som är unikt med vår ide är att använda väte för att lagra energi. Flera stora aktörer inom energibranschen forskar på väte och väteförbränning och framförallt hur man kan lagra energi och värme. En nackdel med denna process är att den inte är jätte effektiv och man får inte lika mycket energi utkast som resurserna som förbränns. Till exempel för att producera ett kilo väte krävs 50 kilowattimmar men man får bara ut 33 kilowattimmar. Iden med kraftverk är i sig själv inte unikt men idén om samarbete mellan de som bor i området och lättare tillgång till el är det som är unikt.
Källor:
Länk:
Vätgas
https://vatgas.se/fakta/faq/
https://www.infopedia.pt/apoio/artigos/$biomassa