Textil-Isolator
Tävlingsår:
Funktionalitet:
Vår ide är att skapa isolering med hjälp av återvunnet spillmaterial, samt trasiga eller ej fungerande kläder, gamla tyger, gardiner och mattor. Vi är tänkt på vilka material som bör användas och vi har kommit fram till dessa:
Bomullsplagg: Bomull är bra på att absorbera och hålla kvar värme, vilket gör det till ett utmärkt isoleringsmaterial. Gamla t-shirts, tröjor och lakan är exempel på bra källor till bomullsfibrer.
Ullkläder: Ull är en av de bästa naturliga isoleringsmaterialen eftersom det både värmer bra och har en viss förmåga att hålla värme även när det är fuktigt. Trasiga ylletröjor, filtar och sockor är utmärkta att använda.
Jeans och denim: Denim är ett slitstarkt och relativt tjockt material som kan användas som isolering. Gamla jeans är särskilt bra eftersom de har en tät väv som hjälper till att hålla inne värmen.
Fleeceplagg: Fleece, som ofta är tillverkat av återvunnen plast, har utmärkta isoleringsegenskaper och är lätt att komprimera. Trasiga fleecetröjor, jackor och filtar är därför användbara.
Polyester och syntetmaterial: Många syntetiska tyger har liknande isoleringsförmågor som naturmaterial och är resistenta mot fukt. De håller dock inte lika mycket värme som ull eller bomull, men kan vara ett bra komplement när de blandas med andra material.
Dun och fjädrar: Om du har gamla dunjackor eller kuddar kan dun och fjädrar användas som isoleringsmaterial. De är mycket effektiva på att hålla värme men kräver ett bra yttre skyddslager för att inte sprida sig.
Men vi har även spanat på de material som inte bör användas som material i isolering:
Vattentäta eller starkt behandlade kläder: Material som är belagda med plast eller gummi är inte idealiska eftersom de inte tillåter fukt att passera och kan orsaka mögelproblem. Vi använder därför en fuktspärr.
Klänningar eller skjortor av siden, läder eller andra material som inte isolerar väl: Dessa material har ofta en låg isoleringsförmåga och passar inte bra för ändamålet.
Kläder med metallkomponenter: Undvik kläder med metalliska delar som blixtlås eller nitar, eftersom de kan leda kyla eller värme och är svåra att hantera i isoleringsprocessen. Man kan ta bort dem innan isåfall.
Dessa kläder och material har många faktorer som tyder på att de inte ska användas inom isolering och därför väljer vi att undvika dem. Men många av dessa tyger är brandfarliga, hur ska vi då göra så att de inte blir skadliga och en risk att ha i väggen?
Jo, om man hanterar isoleringen rätt, syr ihop den ordentligt och säkert och behandlar materialen med brandskyddsmedel minskar risken för brandfarlighet.
Hur ska vi då göra så att vår isolering blir som bäst?
Isolering fungerar genom att hindra värme överföring till andra byggnader. Den minskar konduktion, vilket är direkt värmeöverföring genom material. Den minskar också konvektion, där varm luft rör sig. Det isolering gör är ju då att hålla värmen inne och kylan ute. Om man ska koppla just årets tema till isolering bidrar vårt förslag och ide till många av punkterna. Som sagt skapar isoleringen en effektiv barriär mot just värmeförlusten och den bidrar även till ett mer energieffektivt hem. Vi ska då lägga vår egen tvist på detta och använda oss av återvunna plagg och spillmaterial istället för de skadliga ämnena som sprutas eller stoppas in i våra väggar. Vår idé är inte bara hälsosam för människan utan också världsförändrande.
För att vår plan ska bli så hållbar och säker som möjligt måste vi utföra arbetet i olika steg, här där därför steg för steg hur vi ska utföra vår isolerings plan:
- Klipp eller riv de material som används i mindre bitar, detta gör det lättare att packa dem tätt och jämnt i väggarna.
- Kombinera olika material, det skapar en balans mellan värmeisolering och fuktavvisning.
- Packa materialen i säckar eller nät, då kan vi försäkra oss om att de inte åker isär/förflyttar sig i väggen.
- Pressa/kombinera kläderna, detta gör vi för att eliminera luftfickor och säkerställa att isoleringen blir effektiv.
- Placera en fuktspärr, nu när vi använder kläder som isolering är det viktigt att vi placerar en fuktspärr (t.ex ångspärr av plast) på insidan av väggen för att förhindra att luft tränger in i isoleringen och orsaka mögel. Kläder suger lätt åt sig fukt och detta kan leda till mögel.
Hållbarhet:
Vår idé är att använda spillmaterial och inlämnade textilier som isolering. Materialen vi ska använda är exempelvis spilltyger ifrån företag som gör säten till fordon som bilar, båtar och flygplan, och spilltyg från stora klädföretag. Även privatpersoner ska kunna skicka in trasiga, slitna och oanvändbara kläder och tyger. På större och billigare klädföretag som Shein och H&M produceras det kläder i överflöd och det blir mängder med spillmaterial. Det kan vara allt från tröjor till gamla filtar och gardiner. Det sättet som vår tids människor gör sig av med oönskade och använda kläder har förändrats, med kläder som kastas bort i stället för att doneras, och det är inte hållbart. Mindre än hälften av använda kläder samlas in för återanvändning eller återvinning, och endast 1 % återvinns till nya kläder, enligt Europaparlamentets artikel Textilproduktionens och textilavfallets inverkan på miljön. Enligt Naturvårdsverket genomfördes en analys av restavfallet 2016, som visade att omkring 72 000 ton eller 7,6 kilo textilavfall per person och år hamnar i restavfallet och går direkt till förbränning. Om vi kan återanvända dessa textiler som isolering sparar vi på mängder av material och dessutom sparar vi på energi då inte lika mycket behöver gå till att värma hushållen. Om vi jämför vår isolering med nuvarande, kan vi se att våran är mer hållbar då vi återanvänder textilmaterial. I vanlig isolering används vanligtvis material som mineralull och cellplast. Det är mycket energikrävande att tillverka och innehåller även flera giftiga ämnen. När vi istället använder gamla textilier till isolering behöver vi inte längre använda en massa energi för tillverkandet, och vår miljöpåverkan blir mindre.
Årets tema:
Årets tema är spara, återbruka och förändra världen, och vår idé speglar detta väldigt bra. När det kommer till att spara, så sparar vår ide framförallt väldigt mycket material. Vanligtvis används material som mineralull och cellplast till isolering. Det kräver mycket energi när det ska tillverkas och det innehåller även flera giftiga ämnen. När vi istället använder gamla textilier till isolering, så behöver vi inte längre använda en massa energi för att tillverka det. Det blir även billigare när vi använder spillmaterial istället för nya material, och det kan leda till att vi isolerar hus bättre och sedan behöver mindre energi till uppvärmning, vilket sparar el. Det sparar även pengar som istället kan användas till andra nyttiga saker. Vi sparar alltså jättemycket material när vi använder material som redan finns istället för sånt som måste tillverkas.
När det kommer till att återbruka, så stämmer vår idé in på denna punkten väldigt bra. Det slängs ungefär 7,5 kilo textilier per person varje år enligt Världsnaturfonden, och det mesta av det går direkt till förbränning. Det avfallet bidrar till ökade växthusgasutsläpp och mer föroreningar. Idag står klädindustrin för ungefär 10% av de globala koldioxidutsläppen, så därför är det viktigt att vi använder kläderna till max och återbrukar dem på ett bra sätt. Vi använder gamla och trasiga textilier som annars bara skulle slängts, och återbrukar dem och använder till isolering.
När det kommer till att förändra världen, så passar vår idé verkligen in. Den kan förändra hela sättet som man idag isolerar hus. Vår idé innebär en mycket mindre miljöpåverkan än dagens isolering som både kräver mycket energi och innehåller farliga kemikalier. Vi är i en tid där det finns ett desperat behov av att minska vår miljöpåverkan, och detta nya sättet kan vara ett stort steg på vägen mot en bättre värld. När den isolering som finns i väggarna överallt byts ut mot ett hållbarare alternativ kommer det definitivt förändra världen. Istället för att använda nya material som måste tillverkas samtidigt som flera ton kilo textilier slängs och går direkt till förbränning vilket har en gigantisk miljöpåverkan, kan vi återbruka och förändra en hel del i miljöfrågan. När kläder går sönder eller av någon anledning inte kan användas eller säljas, så utnyttjar vi dem igen, vilket definitivt kommer leda till en global förändring i miljöfrågan.
Nytänkande och kreativitet:
Vår idé är väldigt unik, kreativ och nytänkande. Aldrig tidigare har kläder använts för att isolera väggarna vilket gör denna idéen ännu mer spännande. Vi har hört om någon liknande idé som påminner lite om vår, men vi tror att vår idé kommer att fungera bättre då den kanske är mer genomtänkt.
Det som gör vår idé unik är att vi använder spillbitar från fabriker och gamla trasiga kläder till isolering i hus. Detta har aldrig gjorts innan men vi tror att det kommer att funka väldigt bra då många typer av kläder isolerar väldigt bra. Eftersom att det varje år slängs väldigt mycket kläder så har vi kommit på en idé som gör att man kan återanvända dem utan att behöva förstöra dem helt och hållet. Vår idé är i praktiken rätt enkel, men vi tror att den kan tillföra väldigt mycket för framtida hus.
Idén skiljer sig väldigt mycket från det som redan finns. I hus idag används en speciell isolering som kräver mycket energi att tillverka. Med vår idé behöver vi använda betydligt mindre energi och vi sparar även på materialen. Vi återbrukar kläderna precis som de är vilket gör att vi inte behöver använda en massa energi för att förstöra dem och tillverka nya.
En fördel med vår idé är att den är väldigt enkel att göra, man behöver inte tillverka något nytt, utan vi tar det som redan finns. Alla kan ha det här i sina framtida hus då spillmaterial och gamla kläder finns överallt i världen.