Cash Can
Tävlingsår:
Tänk så skulle en ny uppfinning få fler människor att källsortera och samtidigt tjäna cash på det. Vi i klass 9E på Pilängskolan har kommit på en idé för just det: Cash Can.
Cash Can är en självsorterande maskin som källsorterar papper, glas, plast, aluminium och metall. Det är inte det bästa, utan det bästa är att vi människor får betalt för att göra det. Med hjälp av att scanna en QR-kod får man pengar direkt in på kontot.
Vi tar det steg för steg:
- När man kommer till CashCan öppnar man Appen som finns att ladda ner på din mobil. När du väl är på appen så skannar du QR koden på soptunnan du ska slänga i så loggar den in dig och du kan börja slänga ditt skräp.
- När man lägger in sopor i CashCan så lägger man in ett föremål åt gången.
- Föremålet transporteras genom CashCan på ett rullband.
- Station 1: Här detekteras glas med hjälp av en ljusstråle. Om ljuset bryts och ändrar riktning märker en sensor det på andra sidan glaset. En skopa fälls ner och puttar glaset till en tunna. Om föremålet däremot inte är glas och ljuset inte bryts går det vidare till nästa station.
- Station 2: Här detekteras kartong och papper. Vatten sprayas på föremålet. Om föremålet absorberar vattnet är det kartong eller papper och skickas ut med ett nytt rullband till en tunna. Men om föremålet inte är kartong eller papper och därför inte absorberar hamnar vattnet på bottnen. Där är det lutning och det finns en vattensensor. När det kommer vatten känner sensorn av det och skickar vidare föremålet till nästa station.
- Station 3: Här detekteras metall med hjälp av en elektromagnet. När föremålet kommer förbi känner CashCan av vikten och en elektromagnet sätts igång. Om det är metall, attraheras det av elektromagneten. När metallen har fastnat på magneten känner CashCan av att vikten som fanns där inte är kvar. Då stängs elektromagneten av och metallen åker ner i en tunna. Sen detekteras aluminium. Det finns en kamera som reagerar på dess silvriga glans. Förutom kameran finns det även en våg som väger materialets vikt. Om föremålet har en silvrig yta och väger väldigt lite åker den ner i soptunnan för aluminium.
- Station 4: Här detekteras plast med hjälp av infraröd spektroskopi. IR spektroskopi kan känna igen plast genom att molekylers vibrationer växelverkar och absorberar IR-ljuset vid vissa resonansfrekvenser som är specifika för olika kemiska bindningar.
- Station 5: Föremål som inte är återvinnbara, ex skräp/stenar förs till en egen del.
Beroende på vilket material man källsorterar får man olika betalt. Ju farligare materialet är för miljön, desto mer får man betalt. Till exempel metall som man inte vill ska hamna i naturen, får man mer betalt för än till exempel kartong, som inte är lika miljöfarligt.
Globala målen:
12: hållbar konsumtion och produktion
Med hjälp av Cash Can kan man enkelt källsortera. Materialen kan man sedan återanvända, vilket leder till en hållbar konsumtion och produktion. Välj Cash Can för att göra en insats för klimatet.
13: bekämpa klimatförändringarna
Klimatförändringar är ett av jordens många problem. För att hjälpa klimatet må bättre behöver vi människor göra hållbara och smarta val. Det hjälper Cash Can oss att göra.
14: hav och marina resurser
Haven blir förstörda av skräp, till exempel plaster och metaller. Plast skadar djur och växter i havet. Men med hjälp av Cash Can vill fler människor källsortera, vilket leder till minskat skräp i haven
15: Ekosystem och biologisk mångfald
Cash Can får oss människor att källsortera mer. Då kommer en stor del av de farliga ämnena inte att hamna i naturen. Mindre skräp i naturen leder till ökat biologiskt mångfald och ekosystem mår bättre.