Runway Generator
Tävlingsår:
Funktionalitet
Vår idé är att när plan landar så har de väldigt mycket energi med sig som bara går ut i ingenstans. Detta är ett stort slöseri med energi som bara väntar på att bli använd. Därför har vi kommit på idén att sätta upp en vajer som planet krokar sig fast i. Denna teknik används redan på hangarfartyg för att minska stoppsträckan för planen, men det som gör vår idé betydligt bättre än på hangarfartyg är att vi sätter en generator vid vajern. När planet krokas fast i vajern bidrar den inte bara med elektricitet utan minskar bromssträckan mycket. När vajrarna dras av planet så kommer den att snurra en generator. Då kommer magneten i den att börja snurra i en annan magnet och bilda elektricitet. Detta kan producera upp emot 55 kwh per landning.
Årets tema
Vår ide innebär att man installerar en krok på undersidan av planet och när planet landar så träffar det en vajer, vajern är kopplad till en generator som är uppbyggd likadant som en induktion och snurrar och skapar energi. Återbruket från vår idé får man från att rörelseenergin från flygplanet som blir slösade när de landar bli använda av vajern och drar igång generatorn som snurrar igång och skapar ny energi av det. Energin kan man använda till till exempel att ladda bilar som står parkerade på flygplatsen, man kan också bara ha det till att lysa upp flygplatsen med el och då kan man avlasta dom andra energiproducerande som kärnkraftverk och kolkraftverk. I framtiden kommer man också kunna ladda el flygplan med energin från generatorerna.
Hållbarhet
Att flyga flygplan är inte så hållbart i sig men med denna idé så kan det i alla fall bli mer hållbart. Om man utvinner energi från landningarna så kan man använda energin till att få energi till hela flygplatsen. Det kanske inte räcker till att få energi hela dagen men det kan i alla fall avlasta de energikällor som nu driver det. Man håller på att utveckla elektriska plan och i framtiden kommer man kunna ladda dem med den energin man genererar. Med denna idé skulle man även kunna korta ner landningsbanorna och istället bygga bostäder, åkermarker, skog m.m. Men en idé kan inte bara hända, den måste ha förarbete. För det första så måste ju dessa vajrar installeras på redan existerande flygplatser vilket borde vara ett enkelt projekt som går snabbt. Problemet är ju hur man ska få på dessa krokar på flygplanen. Men det har vi en bra lösning på. Man sätter på en kapsel på ett redan existerande flygplan som har kroken som man kan se på bilden. I framtiden kommer man kunna installera det på flygplanen.
Nytänkande och kreativitet
Vi tog inspiration från hangarfartygen. De använder en krok som hakas fast i en vajer som gör landningsbanan kortare. Vi använde denna metod vid flygplanslandingar istället, plus att vi la till en generator. Denna iden finns redan vid fartyg men nu har vi utvecklat den så att den blir unik med kortare landningsbana och att vi får ut elektrisk ström.